3 absolute tophuizen in Zuid-Afrika


 3 ABSOLUTE TOPHUIZEN IN ZUID-AFRIKA

Tijdens mijn recente verblijf in Zuid-Afrika heb ik weer veel geweldig lekkere wijnen geproefd. Zoveel zelfs dat ik eigenlijk niet weet waar te beginnen. Enfin, ik heb deze keer 3 Wine Estates geselecteerd, alle uit de regio Stellenbosch, en laat graag aan u over om te beoordelen of u het me eens bent. Al deze wijnen hebben in de Platter’s Wine Guide, uitgave 2019, minimaal 4 van de 5 sterren gekregen.

Ik hoop u hiermee een mooie aanbieding te doen ter aanvulling van uw kelder.

 

RUPERT & ROTHSCHILD

Dit is een joint venture tussen de Rupert familie uit Zuid-Afrika en Baron Benjamin de Rothschild uit Frankrijk. De gezamenlijke thuisbasis is het historische landgoed Fredericksburg, tussen Franschhoek en Paarl. Modern fruit en een klassieke textuur is wat de vrouwelijke wijnmaker Yvonne Lester, die de constante link is tussen wijngaard en wijnkelder, voor ogen staat. Deze samenwerking staat garant voor absolute topwijnen uit Zuid-Afrika. 

 

MEINERT VINEYARDS

Meinert Vineyards is een kleine producent, gelegen in het pittoreske Devon Valley, 50 kilometer ten oosten van Kaapstad binnen de regio Stellenbosch. Eigenaar en wijnmaker Martin Meinert streeft ernaar om wijnen te produceren die individueel en nooit saai zijn. "Onze wijnen weerspiegelen de karakters van onze wijngaard,  wijnstokken, bodem en klimaat." Daarom zijn de druiven die wij gebruiken voor onze Sauvignon Blanc afkomstig uit Elgin, een vrij hooggelegen, voor Zuid-Afrikaanse begrippen koel wijngebied, op een uurtje rijden van Kaapstad. Het ligt in een vlakte in het Hottentots-Hollandgebergte, omgeven door bergruggen en -pieken van 500-1000 meter hoogte. De druiven profiteren hier van een lang groeiseizoen. Van oudsher bekend om fruitteelt (vooral appels), maakt het de laatste jaren furore met frisse, aromatische wijnen (met name de sauvignon blanc en chardonnay) maar ook elegante rode wijnen (pinot noir, syrah).

 

VRIESENHOF VINEYARDS

Vriesenhof Estate ligt aan de voet van de Stellenbosch Mountains, in de Coastal Region van Zuid-Afrika. Het is het familiebedrijf van Jan 'Boland' Coetzee, een grote rugbylegende, die tegenwoordig ook wijnmaker is en eigenaar van enkele wijndomeinen. Hij produceerde zijn eerste Vriesenhof-wijnen in 1981. Sindsdien heeft hij zijn domein geleidelijk uitgebreid en voorzien van goed geoutilleerde kelders. Een paar jaar na het binnenhalen van zijn eerste oogst verwierf hij de Talana Hill wijngaarden, vlakbij zijn eerste domein Vriesenhof, in het hart van de Paradyskloof Vallei. Jan 'Boland' Coetzee is sterk beïnvloed door zijn éénjarig verblijf in de Bourgogne en heeft deze stijl ook in zijn wijnen doorgetrokken. Samen met wijnmaker Nicky Claasen staat hij garant voor een unieke en uiterst verfijnde stijl die tot de absolute top van Stellenbosch behoort.