Beaujolais koel drinken? Ja zeker!


Over wijn bestaan nogal wat misverstanden of mythes. Eén daarvan is dat je rode wijn op kamertemperatuur moet drinken. Hoe vaak er ook wordt geroepen dat een zwaardere wijn niet gekoeld geschonken mag worden: wij bewijzen je vandaag het tegendeel.

Eerst even een klein lesje over kamertemperatuur, het woord dat uit vervlogen tijden dateert. Vroeger, toen huizen nog geen centrale verwarming hadden, werd het op de plekken in huis waar de kachel niet stond hooguit 18 graden. Kamertemperatuur dus, en een prima temperatuur om bepaalde rode wijnen te serveren. Tegenwoordig stijgt het kwik in menig huis tot 21 graden: een veel minder aangename temperatuur voor wijn. Het advies? Waar de wijn vroeger gechambreerd werd, wordt deze nu (licht)gekoeld.

De ideale temperatuur per type wijn

Afhankelijk van de kleur, het type, de stijl en de kwaliteit van de wijn, wordt deze op een bepaalde temperatuur het beste geserveerd. Een handig overzicht:

  • Mousserend: 8-10 graden 
  • Wit – licht, fruitig: 8-10 graden
  • Wit – vol, complex: 10-12 graden
  • Rosé: 8-10 graden
  • Rood – licht, fruitig: 12-16 graden
  • Rood – vol, complex: 16-18 graden
  • Zoete wijn: 8-10 graden
  • Versterkt: 12-14 graden

Een handige ‘regel’ in dezen luidt: een koele wijn doet fris en levendig aan, en een warmere wijn doet vol en rond aan. Ook hier gelden natuurlijk weer nuances, je wilt de wijn immers niet té koud drinken, want dan verdwijnt de smaak. Maar een te warme wijn daartegen, doet alcoholisch aan en zal vermoeiend werken. Zaak is dus om de juiste temperatuur bij de juiste wijn te vinden, en dat kan even een kwestie van uitproberen zijn.

Een kleine tip: houd de 18 graden altijd als maximum aan, en wees niet bang om iets koeler te beginnen; de wijn warmt immers vrij vlot weer op.

Beaujolais perfect op temperatuur brengen

Wanneer je in de Beaujolais bent, bestel dan een Pot: een typische Beaujolais fles van 48 cl, met een dikke bodem. De plaatselijke wijn wordt daarin heerlijk gekoeld geserveerd. Om thuis datzelfde effect te bereiken is niet veel nodig. Zet de fles een half uur tot drie kwartier in de deur van de koelkast, en je kunt hem daarna op de perfecte temperatuur serveren. Sante!