Bourgogne


Op zoek naar de mooiste Bourgognes die ik u deze maand alvast wil aanbieden om uw kerstdiner onvergetelijk te maken, kwam ik in het afgelopen jaar in contact met verschillende leveranciers die unaniem zó enthousiast waren over het jaar 2015 dat ik mijn special dit keer bijna geheel aan dit geweldige oogstjaar wil wijden. 2015 oversteeg zelfs 2014, wat al een topjaar was.

 

Wist u dat de oogsttijd van belang is voor de frisheid van de wijn? Hoe vroeger, hoe frisser. Sinds 2003 had men de oogst niet zo vroeg in het seizoen van start zien gaan: in september werden de druiven in de gehele Bourgogne geoogst. De kwaliteit van deze druiven was net zo mooi als in 2005. Gezond, vol, rijp. Daarvoor was het nog even spannend …. De winter was uitzonderlijk mild geweest. April was een warme maand. De bloei vond in de eerste week van juni onder optimale omstandigheden plaats, binnen slechts vier dagen. Vervolgens was het echter de gehele maand juli droog en stagneerde de groei van de druiven weer. Het tekort aan water had invloed op de veraison, het proces waarbij de druiven aan de wijnstokken gaan rijpen (onder meer te herkennen aan het feit dat de groene druiven wat meer kleur krijgen en zachter worden). Gelukkig begon het vroeg in augustus te regenen, waardoor de druiven zich verder konden ontwikkelen. Interessant te weten wanneer u straks zo’n mooi glas Bourgogne in de hand heeft – of liever, drinkt - dat de druifjes in een periode van slechts vijf dagen (tussen 10 en 15 augustus) hun mooie kleur kregen …

Pierre Cornu van Domaine Edmond Cornu & Fils omschreef 2015 als “the vintage of my life”. Welnu, u zult begrijpen dat ook ik dolenthousiast ben over dit mooie vintage jaar 2015 en ik u deze maand de Bourgognes met trots presenteer.

De rode Bourgognes die ik voor u heb geselecteerd hebben geconcentreerde, zijdezachte tannines: krachtige bourgognes met een heel mooie balans. Je proeft veel donkerrood fruit.

De witte Bourgognes zijn sinds 2009 niet zo vol, sappig en weelderig geweest: puur, rijk, zeer aromatisch, en een mooie zuurbalans.

Tevens heb ik een 2-tal Chablis voor u gevonden welke ik u niet kan en wil onthouden. Chablis zoals Chablis hoort te smaken. Geen overdreven zuren maar mooie, gebalanceerde Chardonnay die de Chablis zijn herkenbare karakter geeft.