Een reis door de Bordeaux


Gaat u binnenkort op pad in La Douce France, en heeft u de Route du Soleil nu wel gezien? Nieuw-Aquitaine in Zuidwest-Frankrijk is dan een bijzonder goede keuze. Bordeaux liefhebbers komen hier ongetwijfeld aan hun trekken.

Eten/drinken en reizen zijn twee zaken die bijzonder goed samen gaan. Niet alleen omdat elke streek zijn eigen producten produceert, maar ook omdat zo ongelofelijk leuk is een bezoek te brengen aan de plekken waar dat gebeurt. Prestigieuze wijnhuizen worden in deze regio afgewisseld met de kleinere producenten, en ook voor een goed glas cognac en leuke activiteiten bent u hier aan het juiste adres.

Route de vin

In Bordeaux is het mogelijk de route du vin af te leggen: een reis langs een selectie van de 6000(!) chateaux die dit gebied rijk is. Onder andere Médoc, Margaux, Saint Emilion, Sauternes en Graves zijn hier te vinden, alswel wijnmuseum Cité du Vin dat in juni 2016 geopend werd. Een kleine selectie van de activiteiten:

  • picknicken met een wijnboer
  • op een mountainbike door de wijngaarden
  • het Bordeaux wijnfestival

Voor meer info, bezoek de website van Bordeaux 

Verstopte parels

Naast de bekende namen als Bordeaux en Cognac, heeft Nieuw-Aquitaine nog veel meer te bieden. Neem het ontzettend leuke stadje Périgueux, of het mooie Bergerac. De regio is vele wijngaarden rijk, waar veel kleinere wijnproducten huisvesten; het aanbod is daardoor zeer divers.

De schattige stadjes zijn dé plek om een leuke markt te bezoeken, waar plaatselijke boeren hun spullen verkopen. Lokale inwoners betalen hier niet met geld maar met producten, zoals eieren gelegd door hun eigen kippen. Authentiek, gezellig en ook nog eens de perfecte plek om ingrediënten voor een fijne barbecue te kopen. 

Wijnen uit Bordeaux

Wijnregio Bordeaux produceert de meest exclusieve wijnen ter wereld. Maar u vindt er ook zeer betaalbare kwaliteitswijnen. Meer dan 90% van de wijnen uit de Bordeaux zijn rood.

In de streek groeien verschillende druivenrassen, waarvan de meest beroemde de cabernet sauvignon is. De meest aangeplante druif is de merlot, met 40% van de aanplant. Ook de cabernet franc (lokaal ‘bouchet’ genaamd) is er veel te vinden. Verder komen de druivenrassen petit verdot, malbec, carmenère, sémillon en sauvignon blanc voor in de streek.

De meeste van deze druiven worden dan ook gebruikt in de wijnen welke maand aangeboden worden.