Le Chateau Des Demoiselles


Chateau des Demoiselles rouge | Charme des Demoiselles blanc | Charme des Demoiselles rosé

De Provence is nog altijd de grootste producent ter wereld van rosé’s, dat zal velen van u bekend zijn. Maar wist u ook dat de Provence geweldige witte en rode wijnen produceert? Ik wil u ook daar deze keer heel graag mee laten kennismaken. Je hoort zo vaak dat het vakantiegevoel over is du moment dat je weer wakker wordt in je eigen bed, of de eerste werkdag weer begint, of wanneer de overigens prachtige Hollandse wolkenluchten de herinnering aan “Méditerranée, zo blauw, zo blauw” doet vervagen. Met mijn wijnkeuze van deze keer wil ik u uw vakantiegevoel laten continueren. U proeft met elke slok de mooie velden, snuift nog even de geuren van Zuid-Frankrijk op …. ik laat u graag nog even wegdromen!

De 3 mooie Provence wijnen die ik dit keer voor u geselecteerd heb zijn afkomstig van Le Château des Demoiselles, vernoemd naar de “Demoiselles de Provence”, de vier dochters van de laatste graaf van de Provence en Toulouse aan het begin van de 13e eeuw. Het château behoorde eerder toe aan de Grimaldi’s, de koninklijke familie van Monaco en tijdens het recente huwelijk van Prince Albert de Monaco en Charlie Wittstock werden er uitsluitend wijnen van Château des Demoiselles gedronken.

De wijngaard omspant zo’n 300 hectare (waarvan 72 ha prachtige AOP Côtes de Provence wijnen voortbrengen).

Ik wil u hierbij graag attenderen op het bij het Château behorende, zeer charmante Chambre d’hôtes(www.chateaudesdemoiselles.com) faciliteiten.

Terug naar de wijn. Ik heb voor u allereerst een heerlijke rode die u tot wel 7 jaar kunt bewaren: de Château des Demoiselles AOP Côtes de Provence 2014. Bomvol rood fruit, viooltjes, tijm, u waant zich direct in de Provence. Bijzonderheid: deze wijn lever ik in 0,5 liter flessen. Soms, als je met z’n tweeën bent, is een hele fles nét teveel wanneer je al een apéritief hebt gebruikt/eerder gezellig hebt zitten borrelen, en blijf je met het restant zitten. Een aantal wijnmakers komt hieraan tegemoet en biedt steeds vaker kleinere flessen.

Dan een heerlijke witte: de Charme des Demoiselles Blanc. Gemaakt van de Rolle druif (80%), die zorgt voor de citrus, limoen, beetje grapefruit voor het lekkere bittertje, en de Ugni druif (20%) die naast citroen ook nog eens zorgt voor wat dennenhars en kweepeer. Een zeer interessante wijn!

Ten slotte natuurlijk ook een rosé, en wat voor een: de Charme de Demoiselles Rosé. Een subtiele maar spannende marriage van Carignan (10%), Cinsault (40%), Grenache noir (40%), en Syrah (10%). De kracht én haar verfijndheid dankt deze rosé aan een korte maceratie.