Rhône - Olivier Ravoire


Als u deze zomer richting het zuiden rijdt, vergeet dan niet even te stoppen in Lyon, de hoofdstad van de Rhône, en ga lekker eten bij één van de vele sterrenrestaurants die Lyon rijk is. Het is niet een must maar wel een absolute aanrader om een keer bij de befaamde, net overleden Paul Bocuse te gaan eten. Een beter einddoel voor de eerste of tweede vakantiedag is nauwelijks voor te stellen. In Lyon wandelt u - per slot van rekening moeten we even uitbuiken na de copieuze maaltijden in deze streek - langs de mooie quai met allerlei leuke hotelletjes en petit restaurants. Als Bocuse er trouwens dit jaar even niet in zit vanwege de bitcoindip of omdat u te laat was met reserveren, eet dan vooral bij Bistro Leon de Lyon (trouwens ook hier beter even bellen om te reserveren). (H)eerlijk koken kan men hier, je treft in dit gebied veel regionale gerechten die lang in uw herinnering zullen blijven. Okay, ze zijn wat boerser dan u gewend bent van de Franse keuken en nee, een bespreking of recept van andouillette zullen we u besparen, dat voert wat ver voor onze meer op safe spelende magen, maar we gaan een leuk gourmandisch gerecht bedenken bij de Rhônes van deze maand die ik voor u in de aanbieding heb.

Het Rhônedal is de oudste wijnstreek van Frankrijk. De wijntraditie gaat terug tot 600 voor Christus toen de Grieken hier al aan wijnbouw deden. In 1950 telde de regio ongeveer 16.000 hectare maar tegenwoordig is er zo’n 80.000 hectare aangeplant.

Het productiegebied strekt zich lang en smal uit langs de oevers van de Rhône en is ongeveer 200 km lang. Het Rhônegebied wordt onderscheiden in een noordelijk (Cote -Rotie, Condrieu, Crozes-Hermitage, Cornas, Saint-Joseph) en een zuidelijk ( Gigondas, Vacqueyras, Chateauneuf-du- Pape, Cote du Rhone) deel. Mede daardoor kunnen de Côtes du Rhône-wijnen sterk van elkaar verschillen voor wat betreft kleur, smaak en productiewijze. De wijngaarden liggen vrijwel allemaal op de westelijke oever met uitzondering van de Hermitage en Crozes-Hermitage. Het Rhônedal is hier smal en de hellingen waarop de wijngaarden liggen zijn steil.

Het zuidelijke Rhônegebied is goed voor 80% van de totale wijnproductie van de gehele Rhônvevallei. Qua productiehoevelheid is de rode wijn dominant (82%), maar de trend is dat de rosé (10%) in opkomst is.

In de Rhône worden in totaal 21 druivensoorten gebruikt. In het noordelijke gebied is voor de rode wijn de Syrah druif het meest dominant terwijl dat in het zuidelijke gebied de Grenache noir is. Voor de witte wijn worden de druiven Viognier, Roussanne en Marsanne het meest gebruikt.

Ik beloofde het u al, mijn goede voornemen was om dit jaar de mooiste wijnen te vinden tegen aantrekkelijke prijzen. Ik kwam afgelopen jaar in contact met Olivier Ravoire, een enthousiaste wijnmaker uit de Rhône. Hij maakt heerlijke, verfijnde wijnen die al uw gerechten eer zullen aandoen. Ik heb voor u uitgekozen een Côtes du Rhone, Vacqueyras, Crozes-Hermitage, Gigondas, en een Châteauneuf-du-Pape en de Cote-Rotie.

Ontdek al onze Rhône wijnen hier