Ribera del Duero


Wanneer je aan Spaanse wijn denkt, zal Rioja waarschijnlijk als eerste in je opkomen. Dit is misschien een van de meest bekende gebieden, maar dat betekent niet perse dat het ook de beste is. Spanje heeft immers nog zo veel meer te bieden. Deze maand het gebied Ribera in de spotlights bij Qualitywines, en we laten je er graag kennis mee maken. 

Ribera del Duero

Twee uur ten noorden van Madrid bevindt zich Castilla y Léon: de regio waarin Ribera del Duero ligt. De naam komt van de rivier de Duero die door het gebied heen stroomt. In 1982 bestonden hier slechts negen wijnhuizen, maar vandaag de dag zijn dat er 270. Nu wordt er wel al veel langer wijn gemaakt in het gebied: al in de 12e eeuw waren de monniken er mee bezig en planten ze wijngaarden aan. De stad Burgos bezit trouwens verreweg de meeste wijngaarden: wel 85%.

De regio mag zich tot een van de meest gerenommeerde Spaanse wijngebieden rekenen. In 2012 werd Ribera del Duero door Wine Enthusiast Magazine uitgeroepen tot ‘Wine Region of the Year’. Ook voor wijnschrijver Robert Parker bleef het gebied niet onopgemerkt; hij voorspelt een grote toekomst voor het bijzondere gebied.

Hierdoor krijgt de wijn zijn typische smaak

We kunnen natuurlijk precies gaan vertellen hoe hoog het gebied is en hoeveel hectare aan wijngaarden er is. Maar wanneer je geen vinoloog bent is deze informatie misschien iets minder interessant. Wat wel interessant is zijn de druivensoorten, het klimaat en de grondsoort, omdat dit ontzettend veel invloed heeft op de smaak van de wijn. En daar gaat het uiteindelijk om, toch?

Bron foto: Jim Jermyn

De Tempranillo druif wordt verreweg het meest aangeplant: deze soort vormt 95% van de productie. Volgens het D.O. (Denominacion de Origen – een benaming die kwaliteitswijnen aangeeft) moet 75% van een Ribera blend uit Tempranillodruiven bestaan. De rest mag aangevuld worden met Cabernet Sauvignon, Merlot, Granache, Malbec en de witte druif Albillo.

De grond waarop de druiven groeien bestaat uit zand en mergel, en historische stenen uit de rivierbedding van de Duero. Op de hellingen is dit kalksteen en klei.

Het klimaat is vooral heftig te noemen: in de zomer kan het in dit gebied heter dan 40C worden, terwijl ’s winters het kwik tot -10C kan dalen. Er valt niet veel regen (max. 600 mm per jaar), maar de zon schijnt er gemiddeld 2400 uur per jaar. Het voordeel van dit klimaat is dat de zomernachten koel zijn, wat voor verfijnde en intense aroma’s in de druiven zorgt. Door de vele zonuren worden de druiven al vroeg in het seizoen geoogst. De wijnmakers laten de wijn wat minder lang op eikenhout rijpen dan bijvoorbeeld Rioja, wat ervoor zorgt dat de kleur donkerder is, de smaak zachter en de tannines zoeter.

Welke soort kies je?

Ribera komt in verschillende soorten. We weten nu dat er altijd minimaal 75% Tempranillodruif in zit, maar de druif (en het terroir) zijn niet de enige zaken die de smaak van de wijn bepalen. Ook de rijping heeft hier grote invloed op. Bij Ribera zijn 4 soorten te onderscheiden: 

♥ Joven/Cosecha: Jonge wijnen die maximaal 1 jaar op hout gerijpt zijn (meestal slechts enkele maanden, of helemaal geen hout)

♥ Crianza: minimaal 2 jaar oud, waarvan minimaal 1 jaar op hout

♥ Reserva: minimaal 3 jaar oud, waarvan 1 jaar in een vat en de rest in op fles

♥ Gran reserva: minimaal 5 jaar oud, waarvan minmaal 2 jaar in een vat en 3 jaar op fles

De wijn leent zich bijzonder goed om te combineren met smakelijke gerechten. Bekijk onze blogpagina voor een heerlijk recept dat geweldig samengaat met deze wijn. Gerechten uit een streek gaan doorgaans bijzonder goed samen met wijnen uit dezelfde streek. Denk hierbij aan de bekende Spaanse Ibericoham, die het zeer goed doet bij een mooi glas rood.