Special van Juli: Opstal Blush en Potel Aviron


Het thema deze maand: stap uit je comfortzone!!

Beaujolais Potel Aviron: Chil!!!

Macron is een nerd met een moedercomplex. PWA is Prins Pils en zal moeite hebben uit de schaduw van zijn moeder te treden. Rutte is gay. Snoep verstandig eet een appel ….. zitten we niet allen bomvol vooroordelen? Zelfs de wetenschap zit er wel eens naast: het zuur in de appel tast bijvoorbeeld juist het tandglazuur aan (of was het gewoon een reclamestunt van tandartsen?!).

Met wijn is het niet anders. Dronken we onszelf vroeger onder tafel met flessenvol Beaujolais Primeur, nu staan we niet direct te springen als iemand ons vraagt of we zin hebben in een lekker glas beaujolais. EN DAT IS ONTERECHT!!! Ik wil u het tegendeel bewijzen en ga voor eerherstel van deze inmiddels alweer jaren ondergewaardeerde, van het Gamay-druifje gemaakte wijn. Drink hem wel gekoeld! ( 15˚-16˚C.) Weer thuis na een dagje slenteren langs marktjes of museumbezoek (vergeet de fototentoonstelling van Rineke Dijkstra in het Stedelijk niet, nog tot 6 augustus), bied ik mijn lief al geen Sancerre of mooie Chardonnay meer aan, want ik weet dat ze om een gekoelde Beaujolais zal vragen. Er heerst zo’n misvatting dat we in de zomer alleen wit en rosé moeten drinken. Met deze geweldige Potel Aviron bent u in één keer om. Juist met deze mooie dagen is deze frisfruitige beaujolais heerlijk. Je proeft wat aardbei, bazooka (kent u hem nog?)-kauwgom, ietsie-pietsie pepertje. Drink hem als apéritief bij charcuterie (hij kan het daarbij lekker smakende kleine augurkje goed aan), bij carpaccio, gegrillde kip (met mayo - NIET zelf maken, gewoon Hellman’s mayonaise, Prince Charles gaat nooit op staatsbezoek zonder een paar potten hiervan mee te nemen: lekkerder dan welke zelfgemaakte mayonaise ook!), coq au vin, spaghettit bolognese. Een hamburger met ketchup en wat zuur kan eigenlijk niet zonder beaujolais! Het Gamay’tje is zo versatiel, en heeft ook nog weinig tannines.

 

Blush rosé: Relax & enjoy!!

 Een andere MUST is mijn all-time favoriete uit Zuid-Arika, Blush-rosé van Opstal Estate. Ik daag u uit: drink nou eens niet de zoveelste lichtgekleurde rosé uit de Provence. Heus, allemaal lekker & prima, zeker in het zonnetje, gekoeld, met goed gezelschap. Maar waarom altijd op veilig spelen? Waarom willen we elkaar altijd maar weer na-apen? Bang er niet bij te horen? SO WHAT? Be yourself, be daring, be my darling! Ik woon bijvoorbeeld prachtig in het groene loof, tussen keurige luitjes, maar af en toe MOET ik even naar een kroeg in Amsterdam of, vooruit, Café Rooie Cor in mijn eigen woonplaats. Effe gewoon lulle … En ondertussen schenk ik BLUSH gewoon aan mijn keurige vrindjes. Eerst gaat er een wenkbrauw omhoog: pas de Provence?? Maar dan nemen ze een slok, en nog een, en nog een, en … ze zijn meteen om – en verkocht. Deze perfecte, en niet te vergeten perfect geprijsde, rosé, bestaat uit syrah- en viognierdruiven. De syrah zorgt voor de besjes, kersen, aardbeien, de viognier voor perzik, abrikoos – en voor de complexiteit. Het geheim? De druifjes worden gemengd, niet de wijn! Daardoor kunnen ze al snel aan elkaar wennen, snuffelen – en verliefd worden! ‘Meet & marry’, zeggen ze in Zuid-Afrika. Je zou er haast een blush van op je wangen krijgen ….

Heerlijk als apéritief, een gezouten amandeltje en olijfje (ga eens naar de markt in Leiden, de olijven komen rechtstreeks van de godenzonen) erbij, ach, laat je fantasie spreken, deze rosé past bij ongelooflijk veel zomerse culinaire lekkernijen!

Voor degenen die het interesseert: deze wijn komt van een zeeeer sustainability-loving wijn Estate. Dus: hoe meer u ervan drinkt, hoe meer u bijdraagt aan een duurzame samenleving! Geeft een goed gevoel, toch?!