‘Tweede’ wijnen van grote Chateaux uit de Bordeaux


In de schappen van de supermarkten in Frankrijk (en later bij ons) verschenen midden jaren tachtig tal van tweede’ wijnen (‘seconds’ vins)  van geklasseerde crus uit de Bordeaux. Door de wijnen op ooghoogte te plaatsen, trokken deze de aandacht en zagen consumenten wijnen van grote namen die plots betaalbaar waren. Dat het hierbij om een tweede’ wijn van een Chateau ging, ontsnapte bij menigeen aan de aandacht. Ook wist men meestal niet wat ‘tweede’ wijn nou eigenlijk precies inhield.

Het fenomeen ‘tweede’ wijn bij de grote Chateaux uit de Bordeaux bestaat al sinds de 18e eeuw. Pas in de jaren 80 werden deze wijnen commercieel ingezet aangezien de grote jongens steeds meer werden gedwongen om het aantal keuzes van druiven terug te brengen en alleen maar topwijnen te produceren, hetgeen natuurlijk flink hogere prijzen tot gevolg had. Bijna alle grote Chateaux hebben inmiddels een second vin en er zijn zelfs al ‘derde wijnen’ op de markt.

Waarom is het een uitstekend idee om een ‘tweede’ wijn te kopen?

Welnu, de kwaliteit ligt nog steeds dicht bij de eerste wijn. De tijd dat de Chateaux de mindere cuvées aan de handel verkochten ligt al ver achter ons.

De kwaliteit is altijd goed. Geen enkel Chateau durft zijn naam te geven aan een mindere kwaliteit. ‘Tweede’ wijnen gebruiken niet vaak de term Chateau in de naam, maar maken wel gebruik van de benaming van de ‘eerste’ wijn. Dit om de herkenning duidelijk te maken.

Omdat de grote wijnen tegenwoordig nauwelijks nog te betalen zijn voor de wijnliefhebber, heb ik een keuze gemaakt uit diverse ‘tweede’ wijnen uit 2015 waar de klasse en het vakmanschap niet onder doet van de grote broer.

Ik hoop u een plezier te doen met mijn selectie en hoor graag of u het met mij eens bent!

 

Bekijk de wijnen hier zolang de special loopt