Recepten RSS



Côte de Boeuf

Côte de Boeuf is voor een echte vleesliefhebber als ik een waar feest. Dit is toch wel ongeveer het mooiste stuk vlees waarmee je kunt werken en het is verrassend makkelijk klaar te maken thuis. 6 personen: Stuk Côte de Boeuf van ca. 750 gram 1 dl olijfolie extra vergine 2 tenen knoflook 4 takjes rozemarijn 4 takjes salie zeezout versgemalen zwarte peper  roomboter (bij voorkeur geklaarde boter, bij supermarkten verkrijgbaar) Bereidingswijze: Het vlees dient op kamertemperatuur te zijn voordat het bereid wordt. Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe knoflook, rozemarijn naalden, salieblaadjes en olijfolie in de vijzel of keukenmachine en maal deze fijn tot een kruidenolie. Breng op smaak met peper en zout.  Neem een grote braadpan en verhit hier...

Lees verder



Zwarte Knoflook Aardappel Soepje van Mariëtte

Zwarte Knoflook Aardappel Soepje8 pers   Ingrediënten: 1 grote banaan sjalot, fijn gesneden 1 bol verse zwarte knoflook, fijngesneden 30 gr roomboter 3 grote kruimige aardappelen, geschild, in stukken gesneden 1,2 liter bouillon (kruiden) 2,5 dl room zout, fijne peper, nootmuskaat peterselie, fijngesneden Laat de sjalotten met de knoflook 5 min op een laag vuur glazig worden. Voeg de stukken aardappel toe en giet de koude bouillon met de room erbij. Laat dit ca. 35 min op een laag vuur pruttelen. Mix het soepje kort glad met een staafmixer, breng eventueel op smaak met zout, peper en een vleugje nootmuskaat en serveer in een klein kopje met peterselie. (al naar gelang een beetje verdunnen).

Lees verder



Kalfsentreôte met paddenstoelen en kappertjes

U heeft hiervoor nodig: 4 kalfsentrecôtes 25 g (geklaarde) boter (geklaarde boter is tegenwoordig in de supermarkt te krijgen en kan tot een hogere temperatuur verhit worden dan gewone roomboter, ideaal om vlees mee dicht te schroeien dus!) 3 eetlepels walnotenolie 250 g kastanjechampignons, in kwarten 1 kleine rode ui, in ringen 2 eetlepels grof gehakte walnoten 1 eetlepel kappertjes, uitgelekt Bereiding: Bestrooi het vlees met zout en laat het in ca. 40 minuten op kamertemperatuur komen. Verhit de boter in een braadpan. Dep het vlees droog, bestrooi het met peper en bak de entrecôtes in de boter aan beide kanten bruin en in 3-4 minuten rosé. Leg de entrecôtes op een schaal en houd ze in een op 75...

Lees verder



Klassieke Asperges

witte asperges, ongeveer 500 gram per volwassene stevige, kleine aardappeltjes per persoon 150 gram goede gekookte ham eieren boter verse peterselie peper en zout Begin met het schillen van de asperges. Gebruik een goed scherp dunschillertje en werk systematisch: zorg dat je de asperges helemaal schilt. Als je stukjes vergeet dan heb je straks asperges met harde draden op je bord en dat verpest de pret een beetje. Zorgvuldig schillen dus. Als je een asperge geschild hebt snij je van de onderkant een centimeter af, en leg je hem in een bak met water. Schillen en kontjes bewaren, daar kun je een lekkere bouillon van trekken. De asperges koud opzetten met handje zout en suiker, bij pruttelen van het water...

Lees verder



Franse Uiensoep

Ingrediënten voor 4 personen 600 gram uien1 teen knoflook, fijngehakt2 eetlepel bloem1 liter bouillon (gebruikte rundvlees of kip)2 theelepels tijmPeper en zout30 gram boter Kaascrouton:StokbroodGeraspte belegen kaas (persoonlijk vind ik Gruyère het lekkerst, maar een Comté of Goudse is ook prima)   Bereidingswijze Pel de uien en snij ze in halve ringen (voor een short cut en om je mascara te redden kun je ook voorgesneden uien gebruiken). Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak ze nu langzaam aan. Dit duurt zeker 30 minuten (echt, dan gaat de ui lekker caramelliseren, dat is de grap). Af en toe even roeren. De bodem van de pan mag trouwens wat bruinig worden. De uien...

Lees verder