Recepten RSS



Klassieke Asperges

witte asperges, ongeveer 500 gram per volwassene stevige, kleine aardappeltjes per persoon 150 gram goede gekookte ham eieren boter verse peterselie peper en zout Begin met het schillen van de asperges. Gebruik een goed scherp dunschillertje en werk systematisch: zorg dat je de asperges helemaal schilt. Als je stukjes vergeet dan heb je straks asperges met harde draden op je bord en dat verpest de pret een beetje. Zorgvuldig schillen dus. Als je een asperge geschild hebt snij je van de onderkant een centimeter af, en leg je hem in een bak met water. Schillen en kontjes bewaren, daar kun je een lekkere bouillon van trekken. De asperges koud opzetten met handje zout en suiker, bij pruttelen van het water...

Lees verder



Franse Uiensoep

Ingrediënten voor 4 personen 600 gram uien1 teen knoflook, fijngehakt2 eetlepel bloem1 liter bouillon (gebruikte rundvlees of kip)2 theelepels tijmPeper en zout30 gram boter Kaascrouton:StokbroodGeraspte belegen kaas (persoonlijk vind ik Gruyère het lekkerst, maar een Comté of Goudse is ook prima)   Bereidingswijze Pel de uien en snij ze in halve ringen (voor een short cut en om je mascara te redden kun je ook voorgesneden uien gebruiken). Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak ze nu langzaam aan. Dit duurt zeker 30 minuten (echt, dan gaat de ui lekker caramelliseren, dat is de grap). Af en toe even roeren. De bodem van de pan mag trouwens wat bruinig worden. De uien...

Lees verder



Boeuf Bourguignon

Deze heerlijke Boeuf Bourguignon wordt nu eens niet op het fornuis gestoofd, maar in de oven, waar de temperatuur veel geleidelijker is en de aroma’s zich nog beter mengen. Het mooiste is om de Boeuf Bourguignon nadat deze uit de oven komt, geheel te laten afkoelen en pas de volgende dag te eten…     Boeuf Bourguignon (6 personen) 1 kilo runderlappen, in niet te kleine dobbelstenen 3 eetlepels olijfolie 1 grote ui, in grove stukken 1 volle eetlepel bloem 425 ml bourgogne wijn (of andere rode wijn) 2 tenen knoflook, fijngehakt Paar takjes tijm 1 laurierblad 10 kleine sjalotjes (totaal ca. 350 gram), in half of vieren gesneden afhankelijk van grootte 250 gram spek in dobbelstenen 150 gram kastanjechampignons,...

Lees verder



Biefstuk in rode wijnsaus met groene asperges en zoete aardappel

Rode Bordeauxwijnen zijn uitermate geschikt om bij een goed stuk vlees te drinken. Sommige gerechten hebben niet teveel opsmuk nodig, en zijn lekker in hun eenvoud. Zo ook dit gerecht met zoete aardappel, groene asperge en biefstuk. De zoete aardappel wordt met wat honing gegaard in de oven, zodat de zoete smaak geaccentueerd wordt. De groene asperges kunt u bereiden naar wens: blancheren, even koken of toch grillen? Verder niet teveel aan doen. Bij het vlees is de kwaliteit vooral belangrijk: haal dit dus absoluut bij de slager en niet bij de supermarkt. En zoals altijd bij het bereiden van biefstuk: een halfuur van tevoren uit de ijskast halen om op temperatuur te komen, en beginnen met een goed hete...

Lees verder



Pasta Bolognese

Een recept dat is afgeleid van het recept van pasta met de Ragù Bolognese van de Accademia Italiana della Cucina, zoals officieel gedeponeerd in het Palazzo della Mercanzia in Bologna in 1982. Het geheim zit ‘m in de ‘slow cooking’ waardoor alle smaken zich goed kunnen mengen. Onvergelijkbaar met de snelle studentenhap die velen van u zullen kennen… Ingrediënten flinke scheut olijfolie (niet vièrge, maar gewone) 125 g pancetta of spekblokjes 1 winterpeen 2 stengels bleekselderij 1 ui gesnipperd 2 tenen knoflook 400 g rundergehakt 150 ml rode wijn (witte evt. ook prima!) 1 blik gepelde tomaten 1 klein blikje tomatenpuree 1 blokje runder- of paddenstoelenbouillon peper zout scheut room (optioneel) Parmezaanse kaas (optioneel)   Snipper de ui. Snij de...

Lees verder