Recepten RSS



Paella met zeevruchten

Benodigde ingrediënten voor 4 personen: 2dl olijfolie 15 gamba’s 10 langoustines 250 gram inktvisringen 1 uit gesnipperd 4 tenen knoflook 2 el tomatenpuree 1 kipfilet in stukjes 1 tl paprikapoeder 5 draadjes saffraan 1 ltr kippenbouillon 400 grs paella rijst peper en zout naar smaak Giet lekker overdreven olijfolie in een paellapan (koekenpan werkt ook prima!). Bak daarin de langoustines aan met peper, zout en wat knoflook. Haal ze uit de pan als ze goed gebakken zijn. Bak ui, paprika en knoflook aan in dezelfde olie en voeg 2 eetlepels tomatenpuree toe.Daarna voeg je de inktvis ringen en eventueel stukjes kipfilet. Bestrooi met peper, zout, beetje (gerookte) paprikapoeder, safraan en venkelzaad. Als dit half gaar is voeg je de rijst toe en...

Lees verder



Tagliatelle met garnaaltjes en doperwtjes

Benodigdheden 4 personen: 2 tenen knoflook 2 eetlepels muntblaadjes 1 citroen, het sap ervan 10 eetlepels roomboter 3 ons Hollandse garnaaltjes 250 gram diepvries doperwtjes 300-350 gram tagliatelle Bereidingswijze: Hak de knoflook fijn Hak de muntblaadjes grof Smelt de helft van de roomboter in een pan met zware bodem, en voeg de knoflook toe Bak totdat de knoflook zacht is, en voeg de garnaaltjes toe Roer en voeg (eventueel zout en) peper toe Voeg de helft van het citroensap toe Kook de doperwtjes tot ze nét gaar zijn – pas op, niet te lang! – en voeg ze bij de garnaaltjes Kook de tagliatelle al dente in gezouten water (water moet de smaak van zeewater hebben)  Laat de tagliatelle uitlekken...

Lees verder



Recept Italiaanse topwijnen - Gnocchi met prosciutto en salieboter

  Nodig voor 2-4 personen*: pakje gnocchi van de supermarkt (ja, heus!) 6-10 plakjes prosciutto, grof of in kleinere stukjes gesneden 200 g boter 2 eetlepels salieblaadjes (of zeg 6 grote blaadjes) sap van halve citroen Parmezaanse kaas naar believe, Pecorino is ook prima versgemalen zwarte peper  Bereidingswijze: Kook de gnocchi zoals aangegeven op de verpakking en laat uitlekken Neem een grote koekenpan waar de gnocchi in passen Smelt de boter op hoog vuur en voeg de salie en prosciutto toe Laat de boter goudbruin, en de salie en prosciutto knapperig worden Voeg er wat citroensap bij om te voorkomen dat de boter verbrandt Voeg de gare gnocchi toe, schud de pan goed, zo voorkom je dat de gnocchi aanbranden...

Lees verder



Gebraden gans

voor 6 personen: 1 gans van ca. 5kg 1 ui, gepeld en in vieren 3 laurierblaadjes 3 kleine rode appels (bijv. Elstar), horizontaal in helften gesneden (zee)zout en zwarte peper Bereiding: Verwarm de oven tot 200 graden.  Plaats de gans op een rooster boven een grote braadslee en prik er met een vleesvork een paar keer in, net onder de vleugels. Peper en zout de gans ruimelijk.  Stop de ui en de laurierblaadjes in het holletje van de gans en bedek de poten met aluminiumfolie. Rooster de gans gedurende één uur, neem hem dan uit de oven en plaats de gans op een houten plank. Laat het vet voorzichtig in een grote hittebestendige kom druipen. Breng de oventemperatuur terug tot...

Lees verder



Salade met gebakken geitenkaas

Voor 2 personen heeft u nodig: 1 volle eetlepel extra virgine olijfolie ½ -1 theelepel Dijon mostard ½ -1 theelepen balsamico azijn 1 theelepel gehakte sjalot zout & verse peper zak gemengde sla 2 x 1 cm-dikke sneetjes stokbrood/ciabatta 1 eetlepel zachte boter 2 plakken geitenkaas; als u Crottin neemt, snij deze dan horizontaal doormidden -Verwarm de over voor op 175ºC. - Meng de olijfolie, mosterd, azijn en sjalot, voeg naar smaak zout en peper toe - Beboter één kant van elk sneetje stokbrood/ciabatta en plaats de sneetjes op een bakplaat die u met aluminiumfolie of bakpapier heeft bedekt. Bak tot ze goudbruin zijn (ca. 6 minuten). - Leg op ieder sneetje brood een rondje geitenkaas (zorg er wel voor...

Lees verder



Côte de Boeuf

Côte de Boeuf is voor een echte vleesliefhebber als ik een waar feest. Dit is toch wel ongeveer het mooiste stuk vlees waarmee je kunt werken en het is verrassend makkelijk klaar te maken thuis. 6 personen: Stuk Côte de Boeuf van ca. 750 gram 1 dl olijfolie extra vergine 2 tenen knoflook 4 takjes rozemarijn 4 takjes salie zeezout versgemalen zwarte peper  roomboter (bij voorkeur geklaarde boter, bij supermarkten verkrijgbaar) Bereidingswijze: Het vlees dient op kamertemperatuur te zijn voordat het bereid wordt. Verwarm de oven voor op 150 graden. Doe knoflook, rozemarijn naalden, salieblaadjes en olijfolie in de vijzel of keukenmachine en maal deze fijn tot een kruidenolie. Breng op smaak met peper en zout.  Neem een grote braadpan en verhit hier...

Lees verder



Zwarte Knoflook Aardappel Soepje van Mariëtte

Zwarte Knoflook Aardappel Soepje8 pers   Ingrediënten: 1 grote banaan sjalot, fijn gesneden 1 bol verse zwarte knoflook, fijngesneden 30 gr roomboter 3 grote kruimige aardappelen, geschild, in stukken gesneden 1,2 liter bouillon (kruiden) 2,5 dl room zout, fijne peper, nootmuskaat peterselie, fijngesneden Laat de sjalotten met de knoflook 5 min op een laag vuur glazig worden. Voeg de stukken aardappel toe en giet de koude bouillon met de room erbij. Laat dit ca. 35 min op een laag vuur pruttelen. Mix het soepje kort glad met een staafmixer, breng eventueel op smaak met zout, peper en een vleugje nootmuskaat en serveer in een klein kopje met peterselie. (al naar gelang een beetje verdunnen).

Lees verder



Kalfsentrecôte met paddenstoelen en kappertjes

U heeft hiervoor nodig: 4 kalfsentrecôtes 25 g (geklaarde) boter (geklaarde boter is tegenwoordig in de supermarkt te krijgen en kan tot een hogere temperatuur verhit worden dan gewone roomboter, ideaal om vlees mee dicht te schroeien dus!) 3 eetlepels walnotenolie 250 g kastanjechampignons, in kwarten 1 kleine rode ui, in ringen 2 eetlepels grof gehakte walnoten 1 eetlepel kappertjes, uitgelekt Bereiding: Bestrooi het vlees met zout en laat het in ca. 40 minuten op kamertemperatuur komen. Verhit de boter in een braadpan. Dep het vlees droog, bestrooi het met peper en bak de entrecôtes in de boter aan beide kanten bruin en in 3-4 minuten rosé. Leg de entrecôtes op een schaal en houd ze in een op 75...

Lees verder



Klassieke Asperges

witte asperges, ongeveer 500 gram per volwassene stevige, kleine aardappeltjes per persoon 150 gram goede gekookte ham eieren boter verse peterselie peper en zout Begin met het schillen van de asperges. Gebruik een goed scherp dunschillertje en werk systematisch: zorg dat je de asperges helemaal schilt. Als je stukjes vergeet dan heb je straks asperges met harde draden op je bord en dat verpest de pret een beetje. Zorgvuldig schillen dus. Als je een asperge geschild hebt snij je van de onderkant een centimeter af, en leg je hem in een bak met water. Schillen en kontjes bewaren, daar kun je een lekkere bouillon van trekken. De asperges koud opzetten met handje zout en suiker, bij pruttelen van het water...

Lees verder



Franse Uiensoep

Ingrediënten voor 4 personen 600 gram uien1 teen knoflook, fijngehakt2 eetlepel bloem1 liter bouillon (gebruikte rundvlees of kip)2 theelepels tijmPeper en zout30 gram boter Kaascrouton:StokbroodGeraspte belegen kaas (persoonlijk vind ik Gruyère het lekkerst, maar een Comté of Goudse is ook prima)   Bereidingswijze Pel de uien en snij ze in halve ringen (voor een short cut en om je mascara te redden kun je ook voorgesneden uien gebruiken). Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak ze nu langzaam aan. Dit duurt zeker 30 minuten (echt, dan gaat de ui lekker caramelliseren, dat is de grap). Af en toe even roeren. De bodem van de pan mag trouwens wat bruinig worden. De uien...

Lees verder



Boeuf Bourguignon

Deze heerlijke Boeuf Bourguignon wordt nu eens niet op het fornuis gestoofd, maar in de oven, waar de temperatuur veel geleidelijker is en de aroma’s zich nog beter mengen. Het mooiste is om de Boeuf Bourguignon nadat deze uit de oven komt, geheel te laten afkoelen en pas de volgende dag te eten…     Boeuf Bourguignon (6 personen) 1 kilo runderlappen, in niet te kleine dobbelstenen 3 eetlepels olijfolie 1 grote ui, in grove stukken 1 volle eetlepel bloem 425 ml bourgogne wijn (of andere rode wijn) 2 tenen knoflook, fijngehakt Paar takjes tijm 1 laurierblad 10 kleine sjalotjes (totaal ca. 350 gram), in half of vieren gesneden afhankelijk van grootte 250 gram spek in dobbelstenen 150 gram kastanjechampignons,...

Lees verder



Biefstuk in rode wijnsaus met groene asperges en zoete aardappel

Rode Bordeauxwijnen zijn uitermate geschikt om bij een goed stuk vlees te drinken. Sommige gerechten hebben niet teveel opsmuk nodig, en zijn lekker in hun eenvoud. Zo ook dit gerecht met zoete aardappel, groene asperge en biefstuk. De zoete aardappel wordt met wat honing gegaard in de oven, zodat de zoete smaak geaccentueerd wordt. De groene asperges kunt u bereiden naar wens: blancheren, even koken of toch grillen? Verder niet teveel aan doen. Bij het vlees is de kwaliteit vooral belangrijk: haal dit dus absoluut bij de slager en niet bij de supermarkt. En zoals altijd bij het bereiden van biefstuk: een halfuur van tevoren uit de ijskast halen om op temperatuur te komen, en beginnen met een goed hete...

Lees verder