Biefstuk in rode wijnsaus met groene asperges en zoete aardappel


Rode Bordeauxwijnen zijn uitermate geschikt om bij een goed stuk vlees te drinken. Sommige gerechten hebben niet teveel opsmuk nodig, en zijn lekker in hun eenvoud.

Zo ook dit gerecht met zoete aardappel, groene asperge en biefstuk. De zoete aardappel wordt met wat honing gegaard in de oven, zodat de zoete smaak geaccentueerd wordt. De groene asperges kunt u bereiden naar wens: blancheren, even koken of toch grillen? Verder niet teveel aan doen.

Bij het vlees is de kwaliteit vooral belangrijk: haal dit dus absoluut bij de slager en niet bij de supermarkt. En zoals altijd bij het bereiden van biefstuk: een halfuur van tevoren uit de ijskast halen om op temperatuur te komen, en beginnen met een goed hete pan.

Die rode wijn voor de jus, dat wordt natuurlijk een Bordeaux. Maar dat had u vast zelf ook al bedacht ;)

Dit heb je nodig

Pan | koekenpan | oven | snijplank

Ingrediënten

Voor 2 personen

300 gr. biefstuk | 2 grote zoete aardappelen  | 500 gr. groene asperges | 125 ml. rode wijn | 2 teentjes knoflook | 3 theelepels tijm | 1 ½ el. honing | 4 el. olijfolie | peper | boter

Zo maak je het

Begin met het marineren van de biefstuk; dit moet minimaal een halfuur staan, maar liever nog langer. Meng de wijn met de knoflook en tijm. Leg vervolgens de stukken biefstuk in een schaal en doe de marinade eroverheen.

Was de zoete aardappelen in plakjes of reepjes. Doe dit in een kom een voeg de olie, honing en peper toe. Hussel goed door elkaar, en verdeel de aardappelen daarna over een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de oven op 45 minuten en 200 graden. Schep de zoete aardappel halverwege om.

Afhankelijk van de grootte en dikte van de asperges kook je ze tussen de 2 en 5 minuten. Niet langer, want anders verliezen ze de groene kleur. Blancheren of even grillen in een droge grilpan (voor een fijne, nootachtige smaak) mag ook.

Verhit olijfolie in de pan, schroei de biefstuk aan beide kanten dicht, voeg boter toe en bak nog even op lager vuur. Plaats de biefstuk na het bakken in aluminiumfolie zodat de binnenkant nog langzaam kan doorgaren.

Giet de rodewijnsaus bij de overgebleven boter in de pan en maak de jus af.

Serveer de groene asperges met de zoete aardappel en biefstuk, en giet wat jus over het vlees. Heb je toevallig een potje truffelmayonaise in de koelkast staan? Dat smaakt heerlijk bij zoete aardappel!

 

Eet smakelijk!