Boeuf Bourguignon


Deze heerlijke Boeuf Bourguignon wordt nu eens niet op het fornuis gestoofd, maar in de oven, waar de temperatuur veel geleidelijker is en de aroma’s zich nog beter mengen.

Het mooiste is om de Boeuf Bourguignon nadat deze uit de oven komt, geheel te laten afkoelen en pas de volgende dag te eten…

 

 

Boeuf Bourguignon (6 personen)

1 kilo runderlappen, in niet te kleine dobbelstenen

3 eetlepels olijfolie

1 grote ui, in grove stukken

1 volle eetlepel bloem

425 ml bourgogne wijn (of andere rode wijn)

2 tenen knoflook, fijngehakt

Paar takjes tijm

1 laurierblad

10 kleine sjalotjes (totaal ca. 350 gram), in half of vieren gesneden afhankelijk van grootte

250 gram spek in dobbelstenen

150 gram kastanjechampignons, gesneden

Zout en peper

 

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 140°C. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan waarvan ook het deksel ovenbestendig is en bruin het vlees tot het donker is aan alle kanten. Doe het vlees over op een schaal. Bak vervolgens de grote ui in de pan tot het ook bruin is. Doe er dan het vlees weer bij, strooi de bloem er overheen en roer goed, zodat alle sappen opgenomen worden. Schenk vervolgens de wijn erbij, terwijl u blijft roeren. Voeg dan de fijngehakte knoflook en kruiden toe, en zout en peper. Deksel erop, en in de oven gedurende ca. 2 uur.

Verwarm vervolgens de rest van de olijfolie, bak de sjalotten en het spek in een braadpan en voeg dit samen met de champignons aan de pan met het vlees toe. Stoof het geheel nog een uur. Lekker met (zelfgemaakte!) puree en bospeen en/of een groene salade (op aparte bordjes serveren). Ook heerlijk met stokbrood dat de heerlijke sappen opzuigt.