Franse Uiensoep


Ingrediënten voor 4 personen

600 gram uien
1 teen knoflook, fijngehakt
2 eetlepel bloem
1 liter bouillon (gebruikte rundvlees of kip)
2 theelepels tijm
Peper en zout
30 gram boter

Kaascrouton:
Stokbrood
Geraspte belegen kaas (persoonlijk vind ik Gruyère het lekkerst, maar een Comté of Goudse is ook prima)

 

Bereidingswijze

Pel de uien en snij ze in halve ringen (voor een short cut en om je mascara te redden kun je ook voorgesneden uien gebruiken).

Verhit de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de uien toe en bak ze nu langzaam aan. Dit duurt zeker 30 minuten (echt, dan gaat de ui lekker caramelliseren, dat is de grap). Af en toe even roeren. De bodem van de pan mag trouwens wat bruinig worden.

De uien zijn klaar als ze goudbruin van kleur zijn. Voeg nu de gehakte knoflook en de tijm toe en bak even kort mee.

Voeg de bloem toe, goed mengen met de uien. Laat de bloem in ongeveer 5 minuten gaar worden.

Voeg dan de hete bouillon toe. Schraap de bodem van de pan even lekker los.

Laat de soep nog een minuut of 10-15 trekken. Voeg naar smaak peper en zout toe.

 

Kaascrouton
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd een stokbrood in plakken en beleg ze met de geraspte kaas.

Doe de stokbroodjes op een bakplaat hoog in de oven en laat ze 5 minuten bakken, totdat de kaas gesmolten is.

Leg de kaascrouton in de uiensoep.

Opdienen en smullen maar!