Gebraden gans


voor 6 personen:

 • 1 gans van ca. 5kg
 • 1 ui, gepeld en in vieren
 • 3 laurierblaadjes
 • 3 kleine rode appels (bijv. Elstar), horizontaal in helften gesneden
 • (zee)zout en zwarte peper

Bereiding:

 1. Verwarm de oven tot 200 graden. 
 2. Plaats de gans op een rooster boven een grote braadslee en prik er met een vleesvork een paar keer in, net onder de vleugels. Peper en zout de gans ruimelijk. 
 3. Stop de ui en de laurierblaadjes in het holletje van de gans en bedek de poten met aluminiumfolie. Rooster de gans gedurende één uur, neem hem dan uit de oven en plaats de gans op een houten plank. Laat het vet voorzichtig in een grote hittebestendige kom druipen.
 4. Breng de oventemperatuur terug tot 180 graden.
 5. Laat de gans gedurende weer één uur in de oven op deze temperatuur, maar verwijder na 30 minuten de fotie zodat de poten ook bruin kunnen worden. (Als je een wat vettere gans hebt, moet je hem misschien na 45 minuten weer uit de oven halen om het vet weg te laten druipen.)
 6. Test of de gans gaar is: prik met de vleesvork in het dikste deel van de dij, tegen het bot aan, en controleer het vocht wat eruit kot. Als de gans gaar is, zou het vocht helder moeten zijn.
 7. Haal de gans uit de overn en leg he op een voorverwarmde schaal. Leg er losjes een vel aluminiumfolie op en een paar droge theedoeken, laat dit geheel een klein half uurtje rusten. 

Het is handig om in de keuken alvast de vogel in stukken te snijden, dan kan aan tafel een ieder het stukje pakken wat hem of haar lekker lijkt. De een houdt van een pootje, de ander van een fileetje.


Serveer met een botermalse (pastinaken)purée en een salade Romaine (en/of broccolisalade: gebruik alleen de roosjes, trek die tot ze heel klein zijn, even 3 minuutjes in de bouillon (maggibokje😊) garen, aanmaken met walnotenolie en witte balsamico).