Klassieke Asperges


  • witte asperges, ongeveer 500 gram per volwassene
  • stevige, kleine aardappeltjes
  • per persoon 150 gram goede gekookte ham
  • eieren
  • boter
  • verse peterselie
  • peper en zout

Begin met het schillen van de asperges. Gebruik een goed scherp dunschillertje en werk systematisch: zorg dat je de asperges helemaal schilt. Als je stukjes vergeet dan heb je straks asperges met harde draden op je bord en dat verpest de pret een beetje. Zorgvuldig schillen dus. Als je een asperge geschild hebt snij je van de onderkant een centimeter af, en leg je hem in een bak met water. Schillen en kontjes bewaren, daar kun je een lekkere bouillon van trekken.

De asperges koud opzetten met handje zout en suiker, bij pruttelen van het water een minuutje of twee koken en dan vuur uit en de asperges nog lekker even in hun sop laten gaar’ koken’ gedurende 20 minuten

Schil ondertussen de aardappels en zet ze op in wat water met een beetje zout. Prik de eieren in (aan de onderkant, zodat ze niet barsten) en zet ook die in een pannetje water op het vuur. Kook ze hard of zacht, zoals je ze lekker vindt.. 

Smelt een klont boter in een klein pannetje op een heel laag pitje. Was de peterselie en snijd fijn.

Nu is het een beetje goochelen: je moet zorgen dat alles tegelijk klaar is: pel de gekookte eieren, giet de aardappels af als ze gaar zijn en haal de asperges uit het vocht (maar bewaar dat vocht) en laat ze uitdampen. Leg alles op een schaal, giet de gesmolten boter over de aardappels en asperges, bestrooi alles met peterselie en naar smaak met zout en peper.

Het kookvocht van de asperges kun je in de koelkast tot morgen bewaren en er dan een lekker soepje mee maken.

Natuurlijk drinken we daar de absolute topper voor asperges bij: en die komen uit de Elzas. Ik heb voor u een prachtige Pinot Blanc en Pinot Gris, een heerlijke RieslingGewürztraminer en een mooie, frisse Muscat.

Eet smakelijk en geniet van de lente!