Recept: aubergine met feta, aardbei en balsamico


Wat eet je bij een glas Beaujolais? Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Echter, er is niet één soort Beaujolais, en er is ook niet één gerecht dat er het beste bij past. De mooie wijn komt in 10 verschillende cru’s en is dus lastig voor een gat te vangen. Wat ze allemaal wel gemeen hebben, is het fruitige karakter.

‘Uitbundig rood fruit’ is iets wat de Beaujolais typeert. Dat gaat bijzonder goed samen met gerechten zoals:

  • Coq au vin
  • Varkensvlees (bijvoorbeeld rollade)
  • Een pittige curry (heerlijk om daarna een verfrissende slok te nemen) 

Omdat we de wijn gekoeld drinken, mag er een lekker zomers gerecht bij. Iets dat niet te voor de hand liggend is, iets fruitigs zelfs. Dit recept at ik ooit bij een Grieks restaurant, waarna ik het recept lospeuterde en het thuis namaakte. Niet zonder succes, wat een bijzonder lekkere combinatie vormen de aubergine, feta en aardbeien. De balsamico geeft het geheel net even een kick. Ik zou zeggen; schenk jezelf een heerlijk glas Beaujolais in (al tijdens het koken, waarom niet) en geniet!

 

 

Dit heb je nodig:

Oven op 200C | ovenschaal | koekenpan

 

Ingrediënten:

  • 1 aubergine 
  • 1 teen knoflook 
  • Handje aardbeien 
  • 1 blok feta 
  • Goede olijfolie
  • Balsamico crème (of balsamicoazijn inkoken)
  • Peper en zout
  • Oregano

 

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200C. Verhit wat olijfolie in de pan en bak de aubergine (in z’n geheel) 5 minuten op hoog vuur aan. Leg de aubergine vervolgens in de ovenschaal en zet deze 8 minuten in de oven. Haal de aubergine eruit, snijd hem in, zodat je hem  een beetje ‘open kunt trekken’ en roer de binnenkant wat los. Pers de teen knoflook erboven uit, strooi er wat peper en zout overheen en giet er een flinke scheut olijfolie in. Weer even roeren en terug de oven in, dit keer voor 4 minuten.

Haal de schaal uit de oven, verbrokkel de feta over de aubergine en zet het voor de laatste keer 2 minuten in de oven. Ondertussen was je de aardbeien en snijd je ze in kleine stukjes. Als de aubergine klaar is doe je er wat aardbeien overheen en maak je het af met de balsamico saus. Eet smakelijk!