Elzas wijnen van Joseph Cattin


Geen betere voorbode van de lente dan dat heerlijke witte goud, in het Limburgse land steken ze hun kopjes alweer boven de zwarte aarde uit: asperges!!

Nu even geen groen gegrillde met olijfolie en knoflook – later weer, van de zomer - en laat u niet verleiden door de hipsterversies met geroosterde quinoa, een kwak mierikswortelpasta en granaatpitten of God knows wat voor ellendigheid ze er verder bij verzinnen. Nee, gewoon eerlijke, witte asperges, koud opzetten met handje zout en suiker, bij pruttelen van het water een minuutje of twee koken en dan vuur uit en de asperges nog lekker even in hun sop laten gaar’ koken’ gedurende 20 minuten.

Neem de beste aardappel (vastkokend!) die je kan vinden, gewoon in de schil koken, en prak (mag niet van moeder, maarja…) die met wat hardgekookte eitjes op je bord naast de asperges, gesmolten boter erbij – niks geklaard, veel te lastig en die melkeiwitjes zijn heerlijk.

Natuurlijk drinken we daar de absolute topper voor asperges bij: en die komen uit de Elzas. Ik heb voor u een prachtige Pinot Blanc en Pinot Gris, een heerlijke RieslingGewürztraminer en een mooie, frisse Muscat.