Onze Huiswijnen


Zoals u weet ben ik altijd weer op zoek naar mooie wijnen die ik tegen een schappelijke, eerlijke prijs via qualitywines.nl wil aanbieden. Ik krijg overwegend een zeer enthousiaste response en ik hoor vaak dat men alweer uitkijkt naar de volgende aanbieding. Ook hoor ik echter wel eens “Wat jammer dat de actie alweer afgelopen is, ik had graag nog wat willen bijbestellen”. Daarbij laten sommige wijnen die ik tegenkom, zich niet als ‘actiewijn’ presenteren. Het zijn pareltjes waar je, ongeacht de gelegenheid, op terug moet kunnen vallen.

De afgelopen maanden heb ik vele wijnen geproefd en vergeleken. Ik heb gesprekken gevoerd met wie dan ook in de wijnbusiness. Misschien aardig om te vermelden dat ik nooit over één nacht ijs ga: wil een wijn qualitywines.nl kunnen halen, dan moet hij onder vele verschillende omstandigheden (denk aan het seizoen, de gelegenheid), lekker smaken.

De eerste vier die ik u wil presenteren, komen uit de buurt van Perugia in Umbrië, van het huis Selva Volpina.

Allereerst de Pinot Grigio. Licht, slank, heerlijk zuurtje, fruitig. Een betere begeleider van de nog immer populaire Aziatische keuken of fusion gerechten is haast niet te vinden.

Als tweede een prachtige Chardonnay. Fris, elegant, strak, doch met voldoende souplesse, fruitig maar niet té. Ook een aanrader voor Sauvignon Blanc-liefhebbers die Chardonnay gewoonlijk mijden vanwege het houterige, boterige.

Als derde een Sangiovese. Een prachtige fruitige rode monocépage. De Sangiovese druif is de meest aangeplante druif van Italië, met een mooie zuurgraad. Een stevige wijn.

En als laatste een Merlot. Lekker fruitig, veelzijdig, drink hem ook eens lichtgekoeld, dan heeft hij een heerlijke fraîcheur.

De volgende wijnen die worden opgenomen in de vaste collectie huiswijnen van qualitywines.nl zijn afkomstig van Terra Occitana, een vin de pays d’oc, gelegen tussen een koud gebergte en de Mediterranee. Afwisselende bodems en een microklimaat zorgen voor mooie, volle doch elegante wijnen waarin puur fruit terug te vinden is.

Allereerst een Chardonnay. Vol, zacht en elegant op de tong. Net als bij de Italiaanse Chardonnay uit onze huiscollectie, geen hout, vanille en boter! Lekkere wijn als apéritief en een goede begeleider van vele gerechten.

Dan een Sauvignon Blanc gemaakt van druiven die niet ver van de kust groeien, waardoor deze wijn lekker fris en aromatisch is. Mooie begeleider van bijvoorbeeld fruits de mer, inktvissalade en gerechten waarin citroen verwerkt is.

De Merlot die wij hebben gekozen is compact, met ronde, volwassen tannines. Heerlijkr, volle smaak, boordevol fruitige bes met vegetale tonen. Deze wijn is zó veelzijdig: hij kan bijna alle kipgerechten aan, inclusief Indiase, én desserts waarin chocola is verwerkt.

En dan de Pinot Noir, met een heerlijk geurig bouquet van rode bes en specerijen. Een complexe wijn die elegante tannines bevat. Een lieveling die zich geweldig aanpast aan gegrild vlees, vele pasta’s en kazen.

In een huiscollectie mag een Syrah niet ontbreken. En dat geldt zeker voor deze: Deze Syrah heeft een diepe rode kleur met aroma's van kruiden en zachte tannines. De wijn heeft een fijne structuur en een heerlijke lange afdronk.

De formule is simpel: vandaag besteld, overmorgen in huis.

 

Bekijk de wijnen hier!